28 Mart 2017 Salı

Yarış Posta Güvercini Yarışları Hakkında Kısa Bilgi..

Posta  güvercinleri kalıtımlarına göre belli mesafeleri diğer  güvercinlerine göre daha iyi uçar, ve Posta güvercinlerin uçuş mesafelerine bakılarak Uzun mesafe uçanlar,kısa mesafe uçanlar,100-360 km bunlar “vites” olarak adlandırılmaktadır.Orta mesafe uçan kuşlar,360-580 km arası uçanlardır Orta maraton olarak bilinir.600 ve1200 km uçanlar ise “Maraton” yarışları olarak isimlendirilir.
Bilinmekte olan ve ortalama Maraton uçuşlarında kuşlar 9-16 saat arası uçmaktadır.Bu tür bir uçuş 900 1100 km yi 9 ve 16 saatte kat edebilmektedir.Bazı posta güvercinlerin gece bile uçabildikleri söylenmektedir.Bazı kuşlar ise mola vererek bazı yerlerde dinlenir ve sonra yoluna devam eder.Güvercinin uçtuğu mesafe harcanan zamana bölünerek hızı bulunur ve böylece hangi güvercinin en yüksek hızla geldiği saptanır.Saatteki hızları 100-170 km arası değişmektedir.
Posta güvercin yarışları illerimizde bulunan posta güvercin severler derneği olarak ve yardimlariyla yapılmaktadır.Bu tür guvercin dernekleri başta Manisa (Maraton Olarak ) olmak üzere çeşitli illerimizde posta güvercin dernekleri bulunmaktadır.
Posta güvercin derneklerinde yapılacak yarış ve etapların yapılacağını önceden bildirirler.Posta yarışlarına katılabilmek için katılımcılardan posta dernekleri tarafından ücret Tahsil edilir.Giris parasi ve posta guvercini basina miktar ne kadar ise ödenir (Örnk: 100 TL giris 5 TL kuş basi )Tüm toplanan paralar yapilan harcamalara (masraf ) ve yarışmayı kazananlar arasında belli orana göre etab 1.2.3 ve klasmanlara bolunerek dagitilir.
Önemli bir yer ise yarışlar için hazırlanmış özel bir saati olması gerekir.Bu yaris  saatleri sayesinde postanın geliş saati tam olarak belirlenir ve buna göre yaris listeleri cıkartılır.Yarış gününde postalar posta guvercini derneklerinde toplanır ve ayaklarında künyeler ;(Marka) kaydedilerek posta güvercini yarış Araclarina yerlestirlir.Posta güvercini yarış araclari özel olarak dizayn edilmiştir.Araclar klima ve havalandırma vs teczizatina  sahiptir.Yarış yerine varıldığında posta yarış güvercinleri aynı anda kapaklar açılarak salınır.Böylece yarış başlamış olur.
Salınan posta guvercinlerinden  hangisi en ilk önce evine dönerse o posta güvercini ve sahibi yapılan hesaplamalar sonucu kazanmış Olur, ve posta güvercini sahipleri ellerindeki özel yarış saatleri ile bu dönüşü belgelerler.
Ülkemizde posta güvercinleri ege bolgesınde ki yarislarda Kula,uşak, afyon, konya, kırsehir, kayseri, aksaray, yozgat ve Sivas  gibi illerimizden bırakılmaktadırlar. Ayrica elazig ve erzincan yarislarida Türkiye posta guvercini fedarasyonu tarafından duzenlenen yarıslarda iki ilimize kadar yarıs duzenlenir.
Posta guvercinlerinin salım sonrasi geri dönme yüzdesi bütün yariscilar ve kus sayılari  hesaba katılarak % 33 civarında olmaktadır.
Posta guvercini Yetistirmek, ve Posta guvercini yaristirmak Kişileer arasindaki en buyuk TATLI bir Rekabettir
Tüm Profosyonel Maraton Posta Guvercini Sevenlerine ve Yariscilarina Her Yaris icin Üstün Başari Dilerim.
Umarim Acikliyici Olmustur.
Hazirlayan : Şener AY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder