31 Mart 2017 Cuma

Yarış Posta Güvercini Fiziki Özellikleri Kısaca.

Normal güvercinlere göre biraz daha iri yapılı ve ağırlardır.. Düz ve biçimli yuvarlak bir kafa şekilleri vardır.  

Gözler biraz iri olup “inci göz” tabir edilen şekilde olanları makbuldürler. Göz renkleri kırmızıdır. Göz rengi, kuş seçiminde alıcılar arasında önemli kriterlerden biridir. Göz çevresi halkası beyaz renk olup biraz belirgin olmaktadır. 

Siyah renk olan gaga, orta uzunlukta ve kalınlıktadır. Ayaklar paçasız ve açık kırmızı renktedir. Ayak parmakları biraz uzundur. Bacaklar da gene biraz uzun ve yay gibi gergin olurlar. Dik duruşlu ve gerçekten de sportmen bir görünümü olan güvercinlerdir. Kanatlarını kuyruğun üzerinde taşırlar ve kuyruk 12 telek ten oluşur. Kanatlarda 10 ar telek bulunur( Bazen 11 Telek olabilir. Buda ırk özelliğidir.) ve en baştaki teleğin biraz dışa doğru bakması tercih nedenidir. Kanat altı örtü tüylerinin düzgün ve iyi gelişmiş olmasına dikkat edilir. Bu tüyler uçmayı kolaylaştırmaktadır. 

Farklı renk çeşitleri bulunmaktadır. Mavi, kırmızı, beyaz gibi renkleri yaygındır. Beyaz ve düz renkleri haricinde kanat üzerinde iki sıra koyu tonlu şerit bulunmaktadır. Genellikle kanat ve kuyruk kuşun kendi renginde olmaktadır. 

Bazen beyaz ile eşlemelerden kaynaklanan ve kanat telekleri beyaz olan kuşlara da rastlanmaktadır. Bu tür renk yapılanmalarının kuşun değeri üzerinde bir etkisi yoktur. Bu güvercinlerde asıl aranılan özellik uçuş performanslarıdır. 
Yarış Posta güvercinlerin de kuşun soyu çok önemlidir. Her kuşun bir seçeresi vardır. Kuşların ayaklarına daha yavru iken takılan markalarda kuşun hangi soydan geldiği belirtilir. Bu markanın karşılığı olan bir de kart olur. Buna “Pedigre” denilir ve bir çeşit kuşun nüfus kağıdı gibidir. Kalitesi test edilmiş bilinen soyların devam ettirilmesi gerekmektedir. 

Posta güvercini yetiştiricileri soyu belli olmayan kuşları kesinlikle almazlar. Bu tür kuşlar değersiz olarak kabul edilmektedir. 



Hatta bu konuda Belçikalıların atasözü haline gelmiş bir sözü vardır.


 “ İyi soy aldatmaz” denilir. 



Bende buna ek olarak şunu eklemek isterim iyi soy aldatmaz ancak yeni Kümeslerde kendi kolonizi oluştururken yeni soylarda yaratmayı unutmayın....!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder